Korona-ohjeita turvallisen toiminnan järjestämiseen partiotoiminnassa Kymenlaaksossa.

Kymenlaakson Partiopiirin alueella eilisen Kymsoten (25.11.2020) ilmoituksen mukaan koko Kymenlaakso on kiihtymisvaiheessa. Tilanteet ja ohjeistukset saattavat muuttua nopeastikin, seuraamme tilannetta ja päivitämme tätä ohjetta tarvittaessa.

Suomen Partiolaiset ja Kymenlaakson partiopiiri seuraavat koronavirustilanteen kehittymistä ja noudattavat aina valtioneuvoston tuoreimpia ohjeita. Lippukuntien on nyt hyvä seurata aktiivisesti paitsi SP:n ja piirin ohjeita, myös oman paikkakunnan koronatilannetta ja oman alueen sairaanhoitopiirin ohjeistusta.

Kymenlaakson Partiopiirin alueella alueellisia ohjeita antavat  https://korona.kymsote.fi/tilannekuva/koronavirus-kymenlaaksossa/ ja ohjeita https://korona.kymsote.fi/kymenlaakson-tilanne-ja-suositukset/

Partiotoiminnan yleiset koronaohjeet löytyvät osoitteesta partio.fi/korona.

Tälle sivulle kokoamme ohjeita ja vinkkejä turvallisen toiminnan järjestämiseen. Päivitämme ohjeistuksia aktiivisesti sen mukaan, miten rajoitukset tai erityisjärjestelyt muuttuvat.

Jotta partiotoimintaa olisi edelleen mahdollista toteuttaa sen parhaassa muodossa eli kasvokkain ja fyysisesti yhdessä, suosittelemme lippukuntia suunnittelemaan toimintansa niin, että mahdolliset altistumiset ovat rajattavissa pieniin ryhmiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että koko lippukunnan yhteisiä kokoontumisia ei järjestetä ja ryhmien tapahtumat pidetään päivätapahtumina. Tavoitteena on, että eri ikäkaudet eivät sekoitu ja tartunnat eivät partiotoiminnan kautta leviä esimerkiksi ala-asteelta myös yläasteelle (ja mahdollisimman harvojen koulujen välillä). Ryhmän maksimi koko on STM.n ohjauskirjeen 26.11.2020 mukaan maksimissaan 10 henkilöä. Aikuisten ryhmä toimintaa ei tule nyt järjestää.

JOS KORONA-TAPAUKSIA TAVATAAN PARTIOTAPAHTUMASSA:

Huolellisista varotoimista huolimatta saattaa syksyn aikana käydä niin, että jollain lippukuntasi toimintaan osallistuvalla todetaan koronatartunta. Ohjeet tartunnoista tiedottamiseen antaa viranomainen. Turhien huolestumisien ja huhujen leviämisen välttämiseksi lippukunnan voi olla järkevää viestiä huoltajille ja lippukunnan jäsenille tilanteesta yleisesti. Tähän apua ja valmiita pohjia saat toimistolta Annelta 050-4000444. Ole yhteydessä, jos tarvitset apua.

Löydät täältä tähän meidän ohjeet!

SUOSITUS KASVOMASKIN KÄYTÖSTÄ

SYKSYN VIIKKOTOIMINTA

 • Suunnitelkaa kokoukset pääsääntöisesti ulos. Toimikaa kolon pihassa tai lähipuistoissa. Muistakaa informoida koteja ulkokokouksista, jotta jokainen osaa varautua viikkokokoukseen säänmukaisella varustuksella.
 • Pääkaupunkiseudun Partiolaisilla on myös meillä toimiva materiaali sudenpentujen ja seikkailijoiden ulkokokousvinkit ja ulkoleikkivinkit, jossa kontaktia toisiin leikkijöihin otetaan mahdollisimman vähän.
 • Aikatauluttakaa kokouksen alkuun käsienpesu ja/tai desinfiointi, olitte sitten ulkona tai sisällä. Huolehtikaa, että kololla on käsisaippuaa ja paperia käsien kuivaamiseen. Kololle on hyvä hankkia myös käsidesiä, jota voivat käyttää johtajat ja lapset.
 • Jotta toiminnassa vältetään turhat kontaktit, on hyvä kannustaa partiolaisia kulkemaan kololle itsenäisesti mieluiten pyörällä tai kävellen välttäen kimppakyytejä.
 • Huoltajat voivat saattaa lapsen kolon ulkopuolelle, mutta kolon sisätiloihin ei kannata nyt kutsua ulkopuolisia.
 • Jos kololle kuljetaan julkisilla, kannustakaa partiolaisia käyttämään kasvomaskeja.
 • Huolehtikaa toiminnassa turvaväleistä. Järjestäkää sisaruspiiri tms. uudella tavalla ja välttäkää kokouskerroilla huutamista ja laulamista. Ne ovat hetkiä, jolloin pöpöt vasta saadaankin ilmoille.
 • Johtajan on hyvä pitää kirjaa, kuka osallistui millekin kokouskerralle, jotta mahdolliset tartuntaketjut on helppo selvittää.
 • Katso myös ryhmänjohtajille suunnattu muistilista!
 • Jos tilanne kärjistyy tai turvavälejä ei pystytä takaamaan, on etäkokoukset yksi vaihtoehto.
 • Korona-ajan toiminta vinkkejä löytyy valmiina

ADVENTTIKALENTERIMYYNTI

 • Noudatamme Suomen Partiolaisten ohjeita kalenterien myyntiin epidemian eri vaiheissa. Kymenlaaksossa tartuntatilanne on nyt kiihtymisvaiheessa.
 • Adventtikalenterien myynnissä suositeltavaa vaiheen mukainen toiminta. Ohjeet löytyvät täältä.

PIIRIN TAPAHTUMAT

STM suosittelee, ettei kiihtymisvaiheessa järjestetä yli 10 hengen yksityistilaisuuksia. Partiopiiri noudattaa omissa tapahtumissaan samaa ohjeistusta koko piirin alueella.

Muista, että parhaan tekeminen tartuntojen leviämisen estämiseksi riittää!

Muistuta huoltajia ja johtajakollegojasi siitä, että toimintaan voi osallistua vain täysin terveenä. Hyvä käsihygienia, lähikontaktien välttäminen niin viikkotoiminnassa kuin muissakin tapahtumissa ja ulkona järjestettävä toiminta vähentävät tartuntariskiä. Jos järjestämäsi tapahtuman toteutuksessa jokin asia mietityttää, ole yhteydessä piirin toimistoon!

Lisätietoja

Anne Heilala

Kymenlaakson Partiopiiri ry

Järjestökoordinaattori

anne.heilala @ partio.fi

050-4000 444

Kiitos jokaiselle lippukunnalle ja partiota tukevalle aikuiselle turvallisen toiminnan järjestämisestä ja toiminnasta tarvittaessa pikaisestikin muuttuvassa tilanteessa!


Linkkilistaus

KymSoten sivut https://korona.kymsote.fi/tilannekuva/koronavirus-kymenlaaksossa/ , https://korona.kymsote.fi/kymenlaakson-tilanne-ja-suositukset/

Partion koronaohjeet partio.fi/korona

Kouvolaa koskevia ohjeita löytyy https://www.kouvola.fi/koronavirus-tiedotus/

Kotkaa koskevia ohjeita löytyy https://www.kotka.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/koronavirus/

Haminaa koskevia ohjeita löytyy https://www.hamina.fi/asukkaalle/korona/

Pyhtäätä koskevia ohjeita löytyy https://pyhtaa.fi/fi/koronatiedotteet

Ohjeet korona altistuksesta

THL:n ohjeet maskin oikeaoppisessa käyttämisessä,: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/suositus-kasvomaskien-kaytosta-kansalaisille

ulkokokousvinkit

ulkoleikkivinkit

ryhmänjohtajille suunnattu muistilista

Adventtikalenteri myyntiin ohjeet löytyvät täältä.

Korona-ajan toiminta vinkkejä täältä